Публична позиция

Стефан Марчев Марков е български общественик. Общински съветник в Столичен общински съвет. Най-младият общински съветник в мандат 2015-2019.

Биография

Роден е на 4 август 1990 година в гр. Варна

През 2009 г. завършва 12 СУ „Цар Иван Асен II“ с изучаване на гръцки език.

През 2017 г. завършва социални дейности в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 2018 г. завършва магистратура по икономика със специалност „Енергиен бизнес“ в Университета по национално и световно стопанство с отличен успех.

Работи в сферата на частния бизнес.

От 2012 г. до момента е основател и управляващ съдружник в компании в сферата на уеб решения, консултантски услуги, реклама, транспорт и почистване

Обществена дейнсот

През 2014 г. Марков и екип от млади ентусиасти създават първата в България онлайн платформа за промяна в конституцията – Konstitucia.bg. През 2015 е избран единодушно за Председател на управителния съвет на Сдружение „ГЕНЕРАЦИЯ ДЕМОКРАЦИЯ“, в чието портфолио попадат множество онлайн проекти в посока развитие на онлайн демокрацията и публичността на процесите в България.

През 2016 г. е инициатор на първите по рода си „месечни градски срещи“, провеждани във всички райони на София под мотото „СОФИЯ МОЖЕ ПОВЕЧЕ“. Всеки месец Марков организира среща-дискусия в сградите на районните администрации в различните райони и кани граждани за обсъждане на актуални теми и отговори на въпроси.

През 2017 г. създава първото по рода си онлайн предаване за столицата „100лица за столицата“. Първи негов гост за празника на София е кметът Йорданка Фандъкова, след което гостуват главният архитект и други обществени личности, политици и граждани с отношения към града.

В края на 2017 г. стартира едноименната платформа „Детски Площадки“ заедно с гражданската инициатива „За безопасни детски площадки“, създавайки – DetskiPloshtadki.bg, където всеки гражданин може да подаде сигнал за опасна площадка или просто да открие най-близката до него и детето му.

През 2018 г. работи усилено върху проблемите на град София, като е съвносител на редица доклади в областта на транспорта, културата и младежките дейности. Активен участник е във всички актуални теми, касаещи Столичен общински съвет и Столична община, търсейки диалог, баланс и абстрахирайки се от политическото говорене.

Политическа дейност

През 2015 г. е избран за общински съветник към Столичен общински съвет с 975 преференции, като по този начин размества първоначалната листа на Реформаторски блок и от неизбираемото 12-то място, той се подрежда на 8-мо и така е 1 от 11-те общински съветника в мандат 2015-2019 на десните в София.

Член е на комисиите по Финанси и бюджет, Опазване на околната среда, Земеделие и гори, както и на Устройство на територията, архитектура, жилищна политика и достъпна среда.

Част е и от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Член е на множество временни комисии и комитети по наблюдение в сферата на транспорта, жилищната политика на Столична община и др.

В периода 2015-2017 е идеен създател и председател на Младежката организация на Движение „България на гражданите“.

През Септември 2017 година подава отвод, след като е номиниран за председател на ДБГ.

Октомври 2017 подава оставка, като председател на Младежкото ДБГ, като обявява, че младите трябва да дават път на младите и новият председател има право на негов екип.

През лятото на 2018 г. напуска Движение „България на гражданите“, тъй като решава да преустанови партийните активности и да се отдаде на обществена дейност, свързана с работата му в Столична община.

Спорт

Като ученик е национален състезател по хокей на трева. Сребърен и бронзов медалист на европейски и балкански първенства.