Стефан Марков, общински съветник от ДБГ/Реформаторския блок в Столичния общински съвет, настоя вчера по време на сесия на ОбС за конкретни срокове за изпълнение на Програмата за чист въздух в София. Всеки документ, който приемаме без срокове е пожелателна мярка, каза на заседанието на СОС той. 

Замърсяването на въздуха е сериозен проблем не само в София и не само в България. 

Според думите му трябва да бъде осигурен бюджет за изпълнение на предвидените мерки, като например една от тях – закупуване и поставяне на повече станции, измерващи качеството на въздуха, за да е ясно къде и от какъв тип са най-големите замърсители. 

Мониторинг и цялостна картина биха дали полезна информация за източниците на замърсяване, както и биха предпоставили най-добрите решения и изпълнение по предвидените мерки.

Марков подкрепи идеята за създаване на възможност за отдаване под наем на електромобили, тъй като това ще допринесе за подобряване на въздуха  и намаляване на задръстванията. 

Той беше категоричен, че при създаването на работната група за това, тя не трябва да не се ограничава само в електромобили. Работната група, смятам, че трябва да е за електрически превозни средства, сред които и скутери.

В следствие на дебат в СОС, на всеки 3 месеца заместник-кметът по екологията ще докладва на общинските съветници как върви изпълнението на мерките за подобряване на качеството на въздуха.

www.СтефанМарков.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>