По повод приемането на бюджет 2018 общинският съветник Стефан Марков коментира пред постоянната Комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет, че подкрепата му не е безусловна.

Стефан Марков настоява в тазгодишния бюджет да се предвидят средства за разширение на Първа английска гимназия, градинката на пл. „Португалия“, градинката пред хотел „Рила“, велоалеи в район „Витоша“ и „Лозенец“, както и по-чест градски транспорт. За да подкрепи бюджета, общинският съветник допълни, че още тази година трябва да се предвидят пари и за реконструкция на паркове, достъпна градска среда и отчуждаване. Според него задължително трябва да се изградят нови детски площадки в районите, където все още няма. Освен това Марков бе категоричен, че трябва да се отделят средства и за основен ремонт и привеждане в съответствие с нормативните изисквания на всички детски площадки в столицата.

Той уточни, че много от останалите предложения вече са включени в инвестиционната програма, представена от администрацията и добрите проекти не се делят политически, а са широко подкрепени.

Марков поиска да види в бюджет 2018 средства за втория етап от разширението на Първа английска езикова гимназия в район „Оборище“, където трябва да бъдат изградени голям физкултурен салон, интерактивна зала, както и над 20 нови ученически стаи. След цялостното разширяване общо новите стаи ще бъдат 32.

Общинският съветник отбеляза още, че е добре да продължи разширяването на велосипедната мрежа, като даде за пример велосипедната алея на бул. „Бъкстон“ в район „Витоша“, както и проучването на възможности за изграждане на велоалея по бул. „Симеоновско шосе“ с пешеходния светофар на Ловен парк.

За централната градска част, където ще се реализират множество проекти, които се подкрепят от всички политически сили в СОС не само от управляващите, Марков допълни, че иска да види и ремонт на градинката при хотел „Рила“, която се намира и на метри от районната администрация на район „Средец“. В централния район общинският съветник смята, че е необходимо да бъдат предвидени средства за реконструкция на пл. „Португалия“, който е дългоочакван от хората в района. Той счита, че и двете градинки в район „Средец“ трябва да се изградят още тази година.

Стефан Марков призова за повече средства за реконструкция на парковете в София, като например Южен парк и Западен парк. Той поиска да се форсират процедурите, свързани с ремонта на парка „Заимов“, който е важен както за район Оборище, така и за цяла София, тъй като е централен и обичан от гражданите и гостите на града.

Не на последно място общинският съветник настоява да се отделят средства и за основен ремонт и привеждане в съответствие с нормативните изисквания на детските площадки в столицата. Освен това Марков заяви, че трябва да бъдат изградени нови места за забавление и игра на малчуганите в кварталите, където все още няма.

Освен за паркове най-младият общинар акцентира и на това, че е важно да се помисли и за изграждане на паркинги по кварталите. Разширяването на зелената зона, която създава ред в централните и периферните райони, е добра мярка, но в крайните квартали също паркират и трябва да се помисли за тях. Една такава възможност е изграждане на паркинг в район „Надежда“, смята Стефан Марков.

В контекста на паркирането Марков добави, че очаква през 2018 година да се увеличи броят на автобусите по различните линии, защото често има оплакване сред гражданите за големите интервали, през които минава градският транспорт и това е стъпка в тази посока. „Градският транспорт е основополагащ за развитието и функционирането на града и трябва да го подкрепяме. Метро, нови автобуси, ремонтиране на трамвайни трасета и създаване на обособени трасета“, заяви Стефан Марков.

Общинският съветник Марков подчерта, че във връзка със стратегията за достъпна градска среда е добре да се отделят повече средства именно за тази цел, като даде негативен пример с липсата на асансьор или ескалатор на метространция „Сердика“, където се прекачват десетки хиляди софиянци всеки ден.

В контекста на коментираната тема за въздуха в последните седмици Марков заяви, че Столична община задължително трябва да има самостоятелни уреди за измерване на моментното замърсяване. Според него на базата на тези резултати може да се реагира адекватно, тъй като тогава прогнозите ще се измерват с методика, която е надеждна и ще може да се предприемат ефективни крайни мерки за подобряване на качеството на възхуда. Той допълни, че трябват да се въведат данъчни промени за газовите автомобили и проектомерки за индустриалните замърсявания в града, както и законови промени във връзка с правомощията на общините за контрол при битовото отопление.

В заключение Марков каза, че районните кметове на десните избиратели представляват население от над 200 000 столичани и това е отговорност, която не може да бъде подмината под изкушението на опозиционното празнословие. Затова той бе категоричен, че освен техните интереси трябва да се съблюдават и важни проекти в останалите райони освен Оборище, Витоша, Красно село и Средец.

Гласуването на бюджет 2018 на Столична община ще бъде на редовното заседание на Столичен общински съвет на 25 януари.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>