Общинският съветник Стефан Марков се обърна с официално питане към кмета на София Йорданка Фандъкова какви и колко са наложените глоби за опазването на чистотата през изминалата 2017 г.

Общинският съветник попита дали са установени нарушения на фирмите, които извършват зимно и лятно почистване, както и тези, ангажирани със събирането на отпадъци на територията на общината, както и в какъв размер са установените нарушения.

„Питах миналата година, ще питам и следващата. Всички виждаме в ежедневието си пропуските или на места липсата на почистване. Преди броени дни имаше и видео в социалните мрежи на камион, който цапаше, вместо да чисти и в подобни случаи трябва да има глоби. Винаги финансовите наказания при недобро изпълнение на дадена услуга действат дисциплиниращо на изпълнителите“, подчерта Марков.

Стефан Марков допълва, че след като строителите и майсторите приключат със задълженията си, те оставят прах и строителни замърсявания навсякъде в прясно построения или ремонтиран имот. Затова в този случай, освен наложените глоби, Марков се интересува какви мерки са били предприети от страна на общината за предотвратяване на запрашването, вследствие на тези дейности. Той иска още да разбере колко са глобите и за едно от най-често срещаните нарушения – безразборното разлепяне на афиши, плати, листовки, обяви, съобщения и др.

„Трябва да държим на подреден и чист град. Чист във всичките му измерения, дори и виузално. Грозно е, когато на всеки ъгъл стърчат различни плакати, оферти или друг вид рекламни материали, като в голям процент от случаите те са разлепени нерегламентирано. Санкции трябва да има и при този вид нарушения, които загрозяват градската среда“, категоричен е общинският съветник Стефан Марков.

Стефан Марков припомня, че Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община задължава всички собственици и ползватели на недвижими имоти или части от тях да почистват прилежащите си територии и тротоарите.

Общинският съветник добавя, че в същата наредба изрично е посочено, че почистването и поддържането на чистотата на части от тротоари, площади, улични платна и др. терени, ползвани за търговска дейност на открито, е задължение на лицата, извършващи тази дейност. Затова Марков се интересува какъв е броят и размерът на наложените санкции за търговците, които не са почистили след себе си.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>