Всички сме за референдумите и пряката демокрация, но не подвеждайте хората с въпроси, чиито последствия ще струват стотици милиони, защото сметката ще я платим всички софиянци, каза Стефан Марков на заседанието на комисите по финанси, икономика и транспорт към Столичен общински съвет.

Искането за провеждане на местен референдум в столичния кв. „Младост“ не беше уважено от ресорните комисии към общинския съвет. Комисията по устройство на територията и жилищна политика както и тази по опазване на околната среда решиха, че предложението за допитване дали да се наложи мораториум върху строителството в квартала и дали да се промени устройственият план на района, е незаконосъобразно, съобщава „Фокус“.

До обсъждането се стигна след като Инициативен комитет „За зелена „Младост“ внесе в средата на миналия декември малко повече от 14 хил. подписа за свикване на референдум. Оказа се, обаче, че от тях едва 8822 са валидни, което не представлява задължителните 10% от жителите на района, за да се осъществи местното допитване.
“Преди месец искахте Младост да се обособи като град и да се издържа от строителни разрешителни, а днес искате мораториум на застрояването. Какво искате последно?”, попита Марков кмета на Младост.

Общинските съветници мотивираха решението си да не допуснат референдума с това, че изменение в устройствените планове не е от компетентностите на органите за местно самоуправление, а в тези на Министерския съвет.

 

Искове за милиони при налагане на мораториум върху строителството

По време на дебатите главният архитект на София Здравко Здравков разкри, че при налагане на мораториум върху строителството в квартала към общината ще бъдат предявени искове за около 15 млн. лв. Общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков пък уточни, че ще са нужни близо 300 млн. лв., за да бъдат обезщетени исковете.

„Откъде ще дойдат тези пари? Районният кмет на „Младост“ Десислава Иванчева ще вдигне ли данъците, за да се набавят тези средства?“, попита Марков.

Председателят на комисията по екология Лорита Радева добави, че зелените площи върху частни терени в района са 11.78 хектара. Тя допълни, че общата площ в „Младост“, която е предвидена в плановете за озеленяване, е 93.38 хектара.

За какво презастрояване говорим

Главният архитект Здравков не се съгласи с вносителите на предложението за референдум, че кварталът е презастроен. По думите му, 23% от площта на „Младост“ е застроена, а в „Дружба“ процентът бил 18.

„45% от центъра на София е застроен, а в Париж този показател е 66%. За какво презастрояване говорим“, добави Здравков.

Източник: Dnevnik.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>