За половин мандат – или две години работа в Столичния общински съвет (СОС) общинският съветник Стефан Марков  не е пропуснал нито едно от 43 заседания в СОС  и е отправил над 100 питания, предложения и писма към столичния кмет Йорданка Фандъкова и други институции. Тази равносметка си направи лично той в официалния си Фейсбук профил.

„На днешният ден през 2015 година се заклех в Столичен общински съвет. Две години по-късно е време за равносметка. Какво свършихме и какво НЕ свършихме?“, написа Стефан Марков във Фейсбук.

Общинският съветник реши да се отчете пред избирателите за работата, която е свършил през тези две години в СОС. Стефан Марков посочи във Фейсбук, че не е отсъствал и е участвал в 43 заседания на Столичен общински съвет, както и над 130 заседания на постоянни комисии.

Стефан Марков е отправил 42 питания до кмета Йорданка Фандъкова, както той уточнява , че средно на всяко заседание е упражняван контрол. Той е направил и 12 предложения до кмета. Марков е подал и един сигнал за нередност.

Общинският съветник е внесъл и следните шест доклада:

 За публикуване на подробна информация, относно реда за избор на нов главен архитект на Столична община

Изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Столичен общински съвет

Връщане на старата цена на билет от 1,60лв. отново на 1лв., след скандалите в ЦГМ (изменение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община).

За създаване на временна комисия за ревизия на транспортните дружества след скандала и оставките в ЦГМ – подписан доклад от всички групи без ГЕРБ (първи и последен такъв доклад в рамките на този мандат и даващ възможност за 31 гласа на всички всички групи (Реформаторски блок; БСП; Група 5-Д21, Глас народен, Зелените; Патриоти за София; Коалиция Сердика) срещу 30 гласа на ГЕРБ. Очаквано, не бе подкрепено още на ниво комисии от различни представители на подписалите се групи.

Стратегия за младите хора на София 2017-2027 година. Първата стъпка бе създаване на Консултативен младежки съвет (предложен от мен още през 2016 година.

Разширяване на Зелена зона в районите Лозенец и Средец (след подадени до СОС писма от районните кметове на база подписки в районите, предложихме разширяване на зоната за паркиране, за да може да се създаде ред и хората да могат да спират пред домовете си)

Поставяне на „Бронзовата къща“ в София на мястото на бившия Мавзолей. Инициативата е на български автор, подкрепена финансово от Австрийското посолство по случай европредседателството на България и Австрия.

Стефан Марков посочва още, че е отправил и 30 питания до други институции,  които са до:

районни администрации на Столична община, ЦГМ ЕАД, УМБАЛ “Пирогов”, „Топлофикация“ София, ОП „Екоравновесие“, „Софийски имоти: ЕАД, „Пътна полиция“ при СДВР, Министерство на земеделието и храните, Министерство на културата, ДП „Ръководство на въздушно движение“, Министерство на транспорта, МЗХ – Изпълнителна агенция “Борба с градушките”, ДЗЗД „Улично осветление“ СМ, Областен управител на област София.

Стефан Марков счита, че постоянният контакт с НПО сектора в София е много важен за политиците и гражданите. Той е на мнение, че благодарение на инициатива „София може повече“, която започна по отличен начин,  столичани могат да споделят за всички проблем, които ги вълнуват. Инициативата вече доказа, че работи, защото се чрез нея вече се разрешиха конкретни проблеми.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>