Общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков изпрати писмо до министъра на културата Боил Банов и директора на Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Даниел Джуркова, в което пита защо Институтът не е дал гласност на основанията, мотивирали го да поиска поставяне на павета на бул. „Дондуков” като статут на недвижима културна ценност от местно значение, а същото не се отнася за бул. „Прага”, който притежава същия статут.

Отправеното питане, което е и с копие до кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, е направено във връзка с ремонтните дейности на двата столични булеварда.

Критиката, отправена от Марков към Столична община, е, че общината не е била достатъчно твърда в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и е позволила на министър на 25-30 дни да провали проект, който софиянци чакат от много години.

„Сега става ясно, че бул. „Дондуков” има вероятност да има три вида настилка – само паве, само асфалт и смесен”, недоумява Стефан Марков.
Общинският съветник поиска от културното министерство да предостави и информация относно действията по консервация и реставрация на Амфитеатъра, находящ се на кръстовището на бул. „Дондуков” и бул. „Будапеща”, къща-паметник на културата, принадлежала на Иван Гешев и къща-паметник на културата, принадлежала на Димитър Петков.
Стефан Марков иска да разбере дали за тези емблематични сгради-паметници в София са наложени санкции за нарушения по Закона за културното наследство (ЗКН) от Инспектората за опазване на културното наследство за последните 10 години. Ако такива са били наложени, Марков поиска да му бъде предоставена информация за нарушенията, нарушителите и основанията за санкциите.

„Искам Министерството на културата да отговаря на питанията и да спазва ЗМСМА, според който са длъжни да отговарят и съдействат, когато органи на местното самоуправление искат да си вършат работата, какъвто съм аз и Столичния общински съвет”, напомня Стефан Марков.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>