В отговор към общинския съветник Стефан Марков, кметът на София Йорданка Фандъкова изразява своето категорично мнение, че движението на пътни превозни средства с животинска тяга по улиците на столичния град трябва да бъде забранено.

Миналият месец общинският съветник се обърна с официално питане до столичния градоначалник кога ще забрани двежинето на каруци по софийските улици. „В последните месеци получавам редица сигнали от граждани, които изразяват своето безпокойство от безконтролното движение на превозни средства с животинска тяга по улиците на града. Движението на каруци създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия, като ежедневно сме свидетели как те биват управлявани от непълнолетни лица, които не познават Закона за движение по пътищата.”, се посочваше в питането на Стефан Марков.

В своя отговор Йорданка Фандъкова разяснява, че по нейна заповед е сформирана работна група, която има за задача да представи предложения за изменения и допълнения на раздел V „Движение на пътни превозни средства с животинска тяга” на Наредбата за организация на движение на Столична община. Екипът на работната група е провел множество срещи с компетентни по темата страни – МВР, Българска агенция за безопасност на храните и районните кметове.
В отговора се посочва още, че предстои работната група да представи заключенията, до които е стигнала, както и предложения за промени в частта на Наредбата за организация на движение на Столична община, касаеща движението на каруци.

В най-кратки срокове, кметът на София очаква да запозне обсъждането на обхвата на забраната и регламентирането на съответните санкции за нарушителите. „Следва да бъдат внимателно разгледани и въпросите, които уреждат предприемането на последващи действия, свързани с настаняването и пребиваването на конете, поемнето на съответните разноски затова и най-вече взаимодействието между различните контролни институции” допълва още Йорданка Фандъкова.

ОТГОВОР

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>