На 1 декември официално приключи ремонта на бул. „Дондуков“. Вината за забавянето на ремонта е изцяло на Министерството на културата, което си сменя мнението за паветата в София всеки месец. По този начин превърна в жертва бул. „Дондуков“. Това заяви столичният общински съветник Стефан Марков с документи във фейсбук. Той посочи,че има заповед на 30.08.2017 г., с която паветата са обявени за недвижима културна ценност с местно значение. На 27.10.2017 г. обаче има издадена нова заповед, която Министерството на културата отменя с мотив, че „липсват квалифицирани работници“.

Стефан Марков припомни, че преди започването на ремонта столичани се произнесоха чрез гласуване в сайта на Столична община в полза на проекта за т. нар. „смесен вариант“, според който трябваше да има павета около релсите. „Ако беше изпълнен този този проект, щеше да се запази визията на булеварда, която и преди това беше смесена, тъй като преди около релсите имаше бетон, а на платната паве. Идеята около релсите да има паве, а по платната асфалт, което щеше да гарантира на живущите липсата на шум и прах“, заяви общинският съветник.

Стефан Марков изтъкна, че Министерството на културата си промени позицията и за отсечката между улица „Г.С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“, където паветата се замениха с асфалт.

В същото време Стефан Марков напомни и още няколко случая, в които Министерството на културата променя коренно позицията си. Той даде пример с ремонтирания вече бул. „Прага“, където Министерството на културата разреши настилката да бъде изцяло от асфалт, което позволявайки ремонтът на този булевард да приключи много по-бързо. По подобен начин културното ведомство измени позицията си и за ремонта на бул „Будапеща“.

Общинският съветник напомни и за строежа на хотел до паметника Левски, който бе съгласуван преди броени дни с Министерството на културата. „Кое е опазване на културното ни наследство? Когато изливаш бетон върху археология или когато си смениш мнението за 2 месеца и проваляш проект за централен булевард чакан с години? Това малко прилича на политически саботаж или въпиюща некомпетентност и непрофесионализъм да издадеш и отмениш заповед с подобни мотиви. Къде бяха Август? Не знаеха, че няма работници ли? София не е място за експерименти!“, възмути се Стефан Марков.

Не на последно място Стефан Марков посочи, че Министерството на културата нехае и за случващото се с къщата-паметник на културата, принадлежала на Иван Гешев. До този момент достъпът до този обект е ограничен, като все още не са започнали дейностите по нейната консервация, реставрация и реконструкция. Подобен е случаят и с и къщата-паметник на Димитър Петков.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>