Стефан Марков иска повече пари в Бюджет 2018 за достъпна градска среда.

Необходими са действия и осигуряване на средства за изграждане на достъпна градска среда. Стратегиите са хубаво нещо, но само когато има пари за изпълнението им, коментира пред Столичен общински съвет Стефан Марков, по повод приемането на „Стратегия за достъпна градска среда за всички на територията на Столична община 2018 – 2022 г.“.

Той допълни пред колегите си в СОС, че достъпна градска среда се постига с пари. Без пари, стратегиите са пожелателни. Достъпната градска среда предполага наличието на рампи, тротоари, бордюри, асансьори и всички онези необходими съоражения за безпрепядствено предвижване на хората в неравностойно положение. Тези хора са всеки ден около нас и те имат право на своята независимост, която не трябва да е ограничена от работно време.

След запитване „Метрополитен“ предоставиха информация, че за 35 спирки на метрото в София има само 9 рампи за хора с увреждания, които се ползват след предварително обаждане на 02/9212100 и заявка на конкретен час и локация, като това важи за работно време, а извън работно време услугата не се предоставя. Това означава, че ако сте човек в неравностойно положение, не можете непредвидено и след 17:00 да ползвате метрото, коментира още Марков.

Това е недопустимо в европейска държава в 21-ви век и обрича хората с увреждания на изолация, каза той. Необходимо е в Бюджет 2018 година, както и в разчетите на транспортните дружества да бъдат заложени повече средства в тази посока, категоричен е Марков.

В отговора се посочва още, че за велосипедите на велостоянките „Метрополитен“ не носи отговорност, което е и причината гражданите да не предпочитат този вид предвижване за довеждащ транспорт, както и, че ползването на метро с велосипед е разрешено само в последния вагон в почивни и празнични дни или в делнични дни след 21:00.

Репортаж на бТВ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>