Столичният общински съветник Стефан Марков заяви в позиция, че обществото трябва да получи нужните отговори по темата за изграждането на инсталация за изгарянето на отпадъци – инсинератор в ТЕЦ „София“ (инсталация за оползотворяване на РДФ гориво).

Стефан Марков е категоричен, че на хората са нужни отговори на основните въпроси, които ги интересуват, а не скандали от политически опоненти. „За инсталацията на РДФ има няколко основни въпроса, на които трябва да бъде отговорено пред обществото. С подобни сериозни проекти не е полезно за никоя от страните да се злоупотребява или спекулира публично“, добави общинският съветник.

По думите му в случая става дума за заем от 67 млн. евро, а не за плод-зеленчук. Освен това този проект се намира вече в трета фаза, а не в първа. „И аз исках да променим технологията и да се добива синтетичен газ, а не топлоенергия, но при процедура от 2012-2013 г. очевидно не може да се правят промени през 2018 г.“, допълни Марков.

Общинският съветник счита, че при другата технология общината е могла да прави дизел и паста за зъби от боклука, но за съжаление през 2013 г. този вариант не е бил разглеждан, защото не е бил достатъчно познат по това време. Той смята, че е трябвало да се изгради инсинератор на площадката в село Яна, за да се избегнат транспортните разходи и замърсяването, както и да че е трябва да се помисли за по-различна технология. При нея се получава синтетичен газ, от който може да се произвежда от бензин и дизел, до козметика, паста за зъби и други. За съжаление това вече не е възможно.

Стефан Марков е на мнение, че към днешна дата обществото трябва да получи няколко ясни отговора. Първият е каква е технологията и защо именно тя е най-подходяща? Може ли да се спре или промени процедурата и какви рискове носи това? Колко е безвъзмездното финансиране и колко собственото, както и какво става, ако решим да правим промени в този етап на процедурата? И може би един от най-важните въпроси – какви са вредните газове, които ще се отделят в атмосферата? Марков отбеляза, че ако има риск да се загубят средства, по-добре да не се правят експерименти. Той подчерта, че трябва да има железни гаранции в прилагането на тази технология, както и че тя няма да влоши въздуха в столицата. „Това трябва да бъде обяснено и защитено пред хората, защото политическите заигравки започнаха и се внушава, че видите ли, ще е отровно. Може би причината за тези спекулации е и спецификата на темата.“, допълни Марков.

„Нали никой не си представя, че това ще бъде една камина, в която общината ще хвърля боклук, който ще отива във въздуха? Подобни твърдения не са сериозни и са силно спекулативни“, изтъкна Стефан Марков и допълни, че политическите заигравки не са полезни в сериозните проекти и опитите за политическо позициониране и дивиденти чрез популизъм вредят.

Общинският съветник призова Столична община да проведе разяснителна кампания по тази тема, за да може гражданите да бъдат спокойни в играждането на тази технология.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>