Младежкият консултативен съвет в София трябва да заработи до няколко седмици.
Това съобщи във фейсбук страницата си общинският съветник в София от ДБГ/РБ Стефан Марков.

Преди дни кметът Йорданка Фандъкова издаде заповед за създаването на Консултативен съвет по политиките на младежта в София. Съставът му ще бъде факт, след подаване на документи от желаещите младежки, студентски, ученически и националнопредставителни организации на територията на София.

В началото на 2016 Марков внесе доклад за създаване на такъв орган към Столичния общински съвет, като го аргументира с желанието и нобходимостта младите хора на София да бъдат част от взимането на решенията за града, в който живеят, както и стъпка в посока приоритизиране на младежките политики.

В следствие на този доклад бе разработена цялостна стратегия за младите хора на София до 2027, която бе изработена от Стефан Марков, Татяна Георгиева, Михаела Иванова и Ботьо Ботев, както и подкрепена с пълно мнозинство в Столичен общински съвет.

Според Марков, е ключово стимулирането на младежката активност и насърчаването на младежките и ученически форми, както и създаването на благоприятна и насърчаваща среда са ключови за мотивацията и оставането на младите хора в София и България.

Той допълва, че в стратегическия документ част от стратегическите цели още са: стимулиране на продължаващото образование и младежко предприемачество, развитие на таланта, творческите умения и междукултурния диалог сред младите хора, развитие на доброволчеството, като движеща сила за личностно развитие. Също, опазване на околната среда, устойчиво развитие на града и формиране на гражданско самосъзнание, насърчаване на активния и здавословния начин на живот сред младите хора, както и физическата активност и спорта.

Освен създаването на Консултативен съвет по политиките за младежта към кмета, се предвижда още разширяване на мрежата от бизнес центрове и бизнес инкубатори, предлагащи услуги в подкрепа на млади предприемачи, увеличаване на дела на успешно реализиралите се млади предприемачи, увеличаване на участието на младежите в инициативите за професионално ориентиране и реализация, разширяване на обхвата и повишаване на качеството и достъпността на услугите в подкрепа развитието на младите хора.

Още, повишаване на относителния дял от младите хора в науката и изкуството, повишаване на броя млади хора, практикуващи спортни дейности, повишаване на гражданската активност в дейности по превенцията на зависимостите и активизране на участието на младите хора при решаване на младежките проблеми на територията на град София.

Още информация за кандидатстване можете да откриете ТУК

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>