Предвид отсъствието на подлези и надлези по околовръстното шосе на София, общинският съветник Стефан Марков поиска от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) статистика за инцидентите, които са станали в този участък през 2017 г. в резултат от неправилно пресичане на платното за движение от страна на пешеходци. Освен това той се интересува дали са предвидени средства за 2018 г. за съоръжения, подпомагащи пресичането на пешеходци на този участък, и колко.

Стефан Марков заяви, че на околовръстния път се наблюдава високоскоростно движение на автомобили и това е предпоставка за възникването на пътно транспортни произшествия. Той подчерта, че АПИ трябва да предоставят възможност на хората да пресичат безопасно по този участък, като това трябва да стане поне в частите между резиденция Бояна и кино Арена Младост, където има жилищни квартали и концентрация на инциденти.

Общинският съветник допълни, че незабавно трябва да се вземат мерки по безопасното пресичане на гражданите. Според него това може да стане чрез изграждането на подлези и надлези в този участък. По думите му чрез изграждането тези съоръжения, АПИ ще осигури безопасно, сигурно и регламентирано преминаване на околовръстното шосе. По този начин ще се ограничи до минимум възможността за възникването на инциденти с пешеходци.

Поради тази причина Марков попита АПИ какво финансиране за 2018 г. е отделено за обезопасяването на пресичането на пешеходци на този пътен участък. Той настоява да разбере още и какви конкретни действия са предприети до този момент от страна на пътната агенция.

„Преди броени дни имаше пореден инцидент. Животът и здравето на гражданите е на първо място. Затова при изграждането на всеки участък сред най-важните приоритети е сигурността и безопасността както на шофьорите на автомобили, така и на пешеходците. Пресичането на „Околовръстен път“ на необособени за тази цел места е изключително опасно, затова трябва да се предвидят възможности за безопасно пресичане“, призова Стефан Марков.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>