Стефан Марков

„Да си кмет или замаместник-кмет и да подадеш оставка, защото не искаш да си кмет или замаместник-кмет, издава признаци на политическа шизофрения, която по принцип не е непозната за някои от политическите формации в България.” Това каза общинският съветник Стефан Марков в ефира на БТВ. Той допълни, че „който го е страх от мечки, не ходи в гората”. Да си приел да бъдеш заместник-кмет и в следващия момент да казваш, че те е страх да бъдеш кмет е меко казано странно.

В студиото на БТВ Марков застъпи тезата, че подаването на оставка, чрез Фейсбук статус е бягане от отговорност. Имало е разговори между Клисуров и другия заместник-кмет Русев, той да поеме дейностите свързани със строителството, които са притеснявали новоназначения кмет.

На въпрос на Антон Хекимян, дали новият районен кмет трябва да разпише твърде много документи, които да позволят ново строителство в Младост, Стефан Марков разясни, че до голяма степен дейността на районните администрации се състои в това, да съгласуват определени процедури. Не бива да се оставя възможността, те да преценяват дали да подпишат нещо сега или след една година. Има срокове и правила, при които те трябва да съгласуват дадени документи, без значение дали на тях им харесва или не.

Според Марков решение на така създалата се ситуация е кметът Клисуров да депозира официално своята оставка и след това с решение на Общинският съвет, да бъде избран следващият заместник-кмет. Законодателят не е предвидил какво се случва, ако и този заместник-кмет се откаже.

Общинският съветник коментира, че губещи от цялата ситуация са жителите на „Младост”, които са поставени в неприятна ситуация. Колкото до случилото се с Десислава Иванчева той допълни, че е поискал оставката ѝ още преди една година заради бавене на преписки и очевидно несправяне с работата. Освен оплакванията на инвеститори, имало много сигнали от граждани и родители, че тя е отказвала срещи с тях.

Стефан Марков смята, че проблеми със застрояването има в целия град, но трябва ясно да се раздели реалната битка от проформа битката и да се следват процедурите, по които могат да се случват нещата. С лягане пред багерите не се води битка. „Трябва да разделим ПР акциите от реалната работа. Според мен хората в „Младост” не се интересуват от политически интриги и партии, а искат по-добър район за живеене.” допълва още той.
Трябва да се повдигне въпроса за политическата отговорност. Къде са сега БСП, сини, зелени и други, които я подкрепяха? Не е приятно да признаеш грешка, но е коректно най-малкото към самата Иванчева, да излязат и да я защитят, добави Марков.

Стефан Марков посочи, че за добро или за лошо Десислава Иванчева е законно избран кмет на района и без да коментира дали това е бил най-добрия избор и дали се е справяла добре със задълженията си, тя и екипът ѝ носят отговорност. Бягството от нея издава или неподготвеност или некомпетентност. Всеки кандидат за кмет или част от екип на кмет знае добре лесните и трудните моменти в работата му. Няма пълно щастие. Хем да те харесват хората, когато ги подведеш с политически послания и популизъм, хем да искаш да ти е лесно след това да се измъкнеш от административния капан, в който сам се вкарваш.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>